Zdroj: https://www.novinky.cz/domaci/446164-ta ... liard.html
Tanky nekončí, přibudou zbraně za desítky miliard
Velkolepé plány chystá ministerstvo obrany pro příští roky. Kromě jiného chce pořídit armádě další stíhačky, tanky a bojová vozidla za desítky miliard korun a chystá se přijmout tisíce vojáků. Největší politické strany se shodují, že armádní rozpočet je třeba razantně zvýšit, takže ani volby podle všeho tyto plány nezarazí.
Armáda chce hlavně zvýšit počet vojáků z dnešních 23 tisíc na 30 až 35 tisíc profesionálů. Každý rok proto nabírá přes dva tisíce lidí. Stejně chce posílit aktivní zálohu z 1500 na pět tisíc rezervistů.
K tomu armáda potřebuje vytvořit nové jednotky a nové posádky, logistické a muniční sklady. Již loni se armáda vrátila do kasáren v Rakovníku a ministerstvo chystá projekt na opravu 11 vybraných kasáren v hodnotě až deseti miliard korun.
Ještě nedávno tohle všechno zde bylo. Vše zdevastováno nebo za směšný peníz rozprodáno. Ale co přeci, vždyť to bude stát jen DESET MILIARD.
A uvědomme si jedno, těch 10 miliard to bude stát kvůli navýšení v počtu 7-13 tisíc mužů. Pár let nazpět tu nebyl problém mít 100 000 vojáků.
Pro zajímavost VÝVOJ POČTU VOJÁKŮ: http://www.acr.army.cz/scripts/detail.php?id=3894
ARMÁDA chce opět začít zbrojit
- Matouš Bulíř
- PŘEDSEDA HNUTÍ
- Kontaktovat uživatele:
- Pavel Kozák
- PRVNÍ REPUBLIKA
- Kontaktovat uživatele:
Re: ARMÁDA chce opět začít zbrojit
Hlavně by to chtělo zase základní vojenskou službu. Stačí třeba jen půl roku, aby každý schopný muž věděl jak to chodí a jak se zachází se zbraní. Pak už to jde samo. 1 ročník = třeba 80 000 branců, takže potřebuju je někde ubytovat, pro každého zbraň a munici atd. Pak by se více vyplatilo vytvořit státní podniky pro výrobu všeho potřebného... ale to všichni vědí. Jen tu není vůle to tu obnovit.
- Matouš Bulíř
- PŘEDSEDA HNUTÍ
- Kontaktovat uživatele:
Tak to samozřejmě.
Problém je likvidace uskladněných zásob samopalů vz.58.
Jejich zásoba tu byla pro celou mobilizaci, takže si počet kusů dokáže každý sám představit.
A dnes?
Reálně by mě to číslo zajímalo. Bylo několik státních zakázek, kdy jich šlo desítky tisíc skoro zadarmo pryč. A to je jen to, o čím vím.
Opravdu se bojím toho, že dnešní mobilizace by spíše připomínala bitvu o Stalingrad. Kde první v řadě by dostal zbraň a ti další za ním do ruky pouze náboje s tím, že až ten první padne, převezmou po něm zbraň.
Jsem bytostně přesvědčen, že naši sklady jsou rozkradeny a jsem zastánce toho, aby každý kdo se na tom podílel byl postaven před soud a souzen za velezradu!
Problém je likvidace uskladněných zásob samopalů vz.58.
Jejich zásoba tu byla pro celou mobilizaci, takže si počet kusů dokáže každý sám představit.
A dnes?
Reálně by mě to číslo zajímalo. Bylo několik státních zakázek, kdy jich šlo desítky tisíc skoro zadarmo pryč. A to je jen to, o čím vím.
Opravdu se bojím toho, že dnešní mobilizace by spíše připomínala bitvu o Stalingrad. Kde první v řadě by dostal zbraň a ti další za ním do ruky pouze náboje s tím, že až ten první padne, převezmou po něm zbraň.
Jsem bytostně přesvědčen, že naši sklady jsou rozkradeny a jsem zastánce toho, aby každý kdo se na tom podílel byl postaven před soud a souzen za velezradu!
- Pavel Kozák
- PRVNÍ REPUBLIKA
- Kontaktovat uživatele:
Pro představu: