Ferdinand Peroutka o Senátu

Senát + Poslanecká sněmovna
Venca
Kolemjdoucí
Kolemjdoucí

Ferdinand Peroutka o Senátu

Příspěvekod Venca » 16 čer 2018, 10:56

Tolik tedy vidíme, že tento senát jest zbytečný. Senát má býti podle theorie obranou proti despotismu dolní sněmovny. Ale kdyby naše sněmovna náhle jednou zahořela despotickým zápalem, náš senát, kost z její kosti, by jí v tom nezabránil, nýbrž po důrazném a důstojném rozkladu svého předsedy o rovnoprávnosti obou sněmoven bral by na onom despotismu živý podíl. Senátoři i poslanci pocházejí z týchž kruhů, jsou voleni týmž způsobem (jakýsi rozdíl ve stáří volících i volených nemůže tu hráti role, neboť pět nebo deset let není dostatečnou ochranou proti pošetilosti), a hlavně mají stejné zájmy a jsou závislí týmž způsobem na týchž stranách: z jakých důvodů tedy měly by se v mozku jedněch roditi jiné myšlenky než v mozku druhých?

- Ferdinand Peroutka

O zbytečnosti Senátu se mluvilo již za první republiky. :)
NÁS JENOM JEDNO ZACHOVÁ - KNEDLÍKY, ZELÍ A VEPŘOVÁ!

Matouš Bulíř
PŘEDSEDA HNUTÍ
PŘEDSEDA HNUTÍ
Kontaktovat uživatele:

Re: Ferdinand Peroutka o Senátu

Příspěvekod Matouš Bulíř » 16 čer 2018, 11:59

Senát tak jak je dnes postavený je reálně k ničemu, poněvadž nemá skutečnou moc čemukoliv zabránit.
Říká se, že je to POJISTKA DEMOKRACIE, ovšem přesnější výraz je, že jde o BRZDU DEMOKRACIE.
Senát může věci pouze zpomalit.

Nejsem zcela zastáncem zrušení senátu, poněvadž mi to přijde jako hodně jednoduché řešení nehodné inteligentních lidí, poněvadž nejdřív by tu asi měl být pokus o reformu senátu a když se ukáže, že to nelze, tak pak se můžeme bavit o jeho zrušení.

Mnohokrát jsem nad tím přemýšlel a jedno z mnoha řešení které mě napadlo bylo, že by senát mohl být omezen (v rámci volitelnosti do něj) výší průměrného platu, prostě tedy tak, aby se senát skládal z "normálních" lidí, což je člověk který vydělává něco méně, než je oficiální průměrný plat v naší republice. Tím by senát získal nový rozměr v tom, že by tu byl slyšet názor obyčejných lidí. Dnes je složení takové, že jde o ex-poslance, enormně bohaté lidi a nebo vyhasínající celebrity.

To je jen jedna z mnoha mých tezí, co se senátem. Takže tím neříkám, že je to teze správná.
Obrázek